Geen artikelen in de winkelwagen

Wat is steigerhout

Wat is steigerhout?

Steigerhout is grof vuren hout. Gezaagd in planken van ongeveer 19,5cm  / 20cm breed, en ongeveer 3cm dik. Hierdoor is het geschikt gemaakt voor de steigers die in de bouw gebruikt worden om onder andere gebouwen te kunnen metselen.Het vuren steigerhout heeft een lange vezel en is hierdoor zeer taai, maar ook zacht in het begin.

In de loop der jaren, door het buiten-liggen en door o.a. cement wat erop gemorst wordt gaat het hout, zoals wij dat noemen, “leven”. Hierdoor krijgt het zijn unieke uiterlijk van verschillende grijstinten. Tevens wordt het hout een stuk harder in de loop der tijd.  Het steigerhout wordt in onze werkplaats eerst goed schoongeschuurd. Hierdoor worden ook de enkele splinters die er soms aanzitten verwijderd. Het blijft altijd onvoorspelbaar wat exact het uiterlijk wordt van iedere plank, laat staan dat iedere steigerhouten meubel het zelfde eruit ziet.

Steigerhout is een natuurproduct. Dit zorgt ervoor dat het blijft leven.Hierdoor kan het zijn dat een steigerhouten product, nadat ze vervaardigd is, blijft werken. Dit komt o.a. door het vochtgehalte in de lucht en de temperatuur. Het zal dan ook bijna altijd blijven werken, denk hierbij aan kieren en spleten, maar dat geeft het meubel juist ook zijn eigen karakter en charme. Dit hoort bij steigerhouten produkten en is dan ook niks tegen te doen.

Meubels voor buiten zullen eigenlijk altijd behandeld moeten worden, zowel de zijkanten als de kopse kanten. Dit kan door middel van beitsen, olien en laksoorten. (Wij behandelen standaard in Grey Wash en White Oil.) Door het nat worden en drogen kunnen, vooral buiten, barsten ontstaan. Al is dit natuurlijk niet zo erg voor (tuin-)meubelen.